Selecteer een pagina

ZOMERCONCERTEN
Elke dinsdag
20.00

Het programma omvat een selectie uit zes eeuwen repertoire en van de mooiste grandiose stukken die origineel voor orgel geschreven zijn, of ervoor getranscribeerd. Dit laatste is een specifiek fenomeen eigen aan het repertoire van dit nobele instrument met pijpen, volgens Frans Liszt de “Paus der Instru- menten”.

Balzac zei ook al: “Het orgel is het grootste, het meest gedurfde en magnifiekste instrument voortgesproten uit het menselijk genie.”

Het bespelen is een echte prestatie volgens de dramaturg Ludovic Halévy: “De artiest die aan de slag gaat met het orgel is een atleet. In het vuur van het spel is de minste fout eclatant en keert als een boomerang terug naar diegene die ze gespeeld heeft. Een valse noot is een kwelling…Men moet verborgen schatten aan het instrument ontlokken, maar eens het instrument getemd worden alle inspanningen beloond : Het instrument staat paraat, nodigt diegene uit die het beheerst,en lijkt een zoals een ijverige loopjongen nieuwe kracht te ge- ven aan de intelligente hand die het dirigeert.”

Saint-Saëns, componist van de  Orgel-Symfonie  zou  zeg- gen: “het orgel is een evocator, het prikkelt de verbeelding, het onvoorspelbare komt boven uit de diepten van het on- bewuste; het is voortdurend een nieuwe wereld die uit de schaduw te voorschijn komt, zoals een sprookjeseiland dat uit de zee te voorschijn komt, om er nooit meer opnieuw in te verdwijnen.” Voor Stravinsky was het orgel dan weer “een monster dat nooit ademt”. Voor Berlioz is «het orgel gemaakt voor de absolute heerschappij. Het is een jaloers en intolerant instrument. Het orgel en het orkest zijn beiden koningen. Of veeleer, het ene is keizer en het andere is paus. Hun missie is niet dezelfde, hun belangen zijn te enorm en te verschillend om met elkaar verward te worden.”

Ontdek onze programmatie 2021, met artiesten van internationale faam.

Instructies om uw ticket electronisch te bestellen

U klikt op het concert dat u wenst bij te wonen, u komt op de boeking-pagina en kiest dan naast de categorie een optie, ofwel -18 jarigen of volwassenen. U vult het aantal plaatsen in dat u wenst voor deze categorie in het grijze vierkant onder 0.00€ of 13.00€ en klikt dan op ‘’Bestellen’’.

U kan dit herhalen voor de tweede optie, -18 jarigen of volwassenen, of voor de andere concerten. Vervolgens klikt u op ‘’Winkelmand bekijken’’, bovenaan het scherm. U ziet dan uw volledige bestelling.

Nadien klikt u op ‘’Doorgaan naar afrekenen’’, voegt uw contactgegevens en mailadres toe, bevestigt en gaat verder met de betaling.

De tickets worden u, soms met een vertraging van 2 tot 3 uur, per mail toegestuurd.

 

Moest u een probleem hebben, aarzel niet om een mail te sturen naar arsincathedrali@gmail.com.

 

 

Met vriendelijke groeten.

Vrijdag  13/07/2021  20h00

Feest

Bart Jacobs & Reitze Smits (NL) ORGANDUO 422play

Werken van  W.A. Mozart, Mendelssohn, A. Bruckner, C. Debussy, M. Ravel

Muziek van grote componisten, die echter weinig of niets voor orgel geschreven hebben, weerklinkt nu toch in de Brusselse kathedraal onder de handen en voeten van het Organduo 422play. De grote variatie aan stijlen en het veelzijdige orgelgebruik maken de uitvoeringen van Reitze Smits en Bart Jacobs tot een luisterrijke gebeurtenis.

Concert afgelopen !

Dinsdag  27/07/2021 – 20h00

Kunst der Fugue

Bernard Foccroulle

De « Kunst der Fuge » is een testament: J.S. Bach werkte er bijna tien jaar aan van 1740–1750.

De laatste Fuga is onvoltooid gebleven. De componist probeert hier een synthese te maken van de polyfone kunst die samen met hem aan het verdwijnen is, na enkele eeuwen van buitengewone bloei.

We kunnen ook de handtekening zien van een kunstenaar op het hoogtepunt van zijn kunnen, vrij en tijdloos.

Concert afgelopen !

Dinsdag 03/08/2021 – 20h00

Organ Dancing

Svetlana Berezhnaya (RU)

Concert Afgelast !

Het concert van dinsdag 3 augustus is spijtig genoeg afgelast.  Sveltana Berezhnaya, die in n Rusland leeft, mag niet reizen naar België voor sanitaire redenen. Tickets worden zo snel mogelijk terugbetaald..

Dinsdag 10/08/2021 – 20h00

Symphonic Chorales

Ludger Lohmann (DE)

Werken van Max Reger, Günter Raphael, Franz Liszt

Drie orgelwerken van symfonische allure op koraalmelodieën: De vrij traditionele Fantasia van Reger; bijna als een reeks variaties die wordt afgesloten met een fuga

Raphael’s Passacaglia, misschien wel de langste uit het repertoire, gebaseerd op een volledige koraalmelodie

Liszt’s fantasia, in de vorm van zijn symfonische gedichten, in 1850 het langste orgelstuk ooit gecomponeerd

Concert afgelopen !

Dinsdag 17/08/2021 – 20h00

Récital Olivier Latry

Olivier Latry (FR)

Werken van Bach, Messiaen, Liszt/Saint-Saëns,Vierne, Saint-Saëns, Escaich, Latry

“Laat er licht zijn! En er was licht.” (Genesis I, 3)

Aan de zon, «die de dag voorzit” (Vierne), antwoordt de maan,

«die de nacht voorzit” (Messiaen).

Tegenover de structurele opbouw van Bach – in zes stemmen, zoals de zes dagen van de schepping – staat de gehamerde opbouw van Escaich.

“Laat de aarde levende dieren voortbrengen volgens hun soort.” De vogels van Messiaen beantwoorden die van Liszt of Saint-Saëns ; zij zijn de echte solisten van dit concert! Laten we daarom, door middel van hun gezang de Schepper danken.

Concert afgelopen !

Dinsdag 24/08/2021 – 20h00

Een barokke reis door Europa

Matteo Imbruno (IT)

Werken van Byrd, N. Bruhns, J.P. Sweelinck, P. Bruna, J.S. Bach, A. Vivaldi, M. Marais

Matteo Imbruno neemt u mee op een reis doorheen Europa van de 16de tot de 18de eeuw.

U hoort hoe muziek geklonken heeft in de grote kathedralen en paleizen van die tijd.

Laat u verrassen door de ontwikkeling van de orgelkunst in deze tijd.

U hoort hoe en waarom het orgel steeds meer naam maakte als koning der muziekinstrumenten

Concert Afgelopen!

Dinsdag 31/08/2021 – 20h00

Concerti voor Orgel van G-F. Handel

BachPlus olv. Bart Naessens & Xavier Deprez orgel

Werken van GF Handel – JS Bach – A. Vivaldi

Op het programma staan de suite in sol klein, en enkele wer- velende orgelconcerti van Georg Friedrich Händel. Deze laatste zijn ontstaan als improvisaties tussen de verschillende akten van zijn opera’s maar tot op vandaag ongeëvenaarde juweeltjes voor concerterende orgel in dialoog met een volwaardig barokorkest. Ze worden geflankeerd door Bachs eerste orkestouver- ture en een concerto van die derde laat-barokke grootmeester Antonio Vivaldi.Als kers op de taart trakteren de musici u op een melodie die wereldwijd door iedere melomaan wordt meegezongen!

Concert Afgelopen  !