Selecteer een pagina

De Kathedraal van de Sint- Michiel en Sint-Goedele biedt binnenin een interactieve rondleiding.

 

Bezoekers die de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel binnengaan, kunnen nu de geschiedenis en de meesterwerken ervan ontdekken in een interactieve rondleiding.   Al meer dan zes eeuwen verwelkomt onze Kathedraal, een van de mooiste van Europa, bezoekers en gelovigen. Hedendaags  is het één van  de belangrijkste toeristische attracties in Brussel: elk jaar komen enkele honderdduizenden bezoekers de deuren binnen van dit belangrijke monument van het Belgische erfgoed, met grote nieuwsgierigheid naar de gotische architectuur, de kunstwerken en de glasramen.

Daarom wilde de Kerkfabriek van de Kathedraal aan het publiek haar schatten laten ontdekken in een boeiende virtuele rondleiding in de Kathedraal en de bezoekers onder te dompelen in de geschiedenis. Dit unieke bezoek werd opgemaakt in samenwerking met de Brusselse start-up Neareo, die interactieve toepassingen voor de toeristische sector aanbiedt. Het werd ook gesteund door de vzw “Kerk en Toerisme Brussel”, Visit.Brussels en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Voor de bescheiden som van 4 euro kan de bezoeker één van de 16 QR-codes binnenin scannen met zijn of haar telefoon en toegang krijgen tot de verteltekst , anekdotes en historische elementen, evenals gedetailleerde foto’s bekijken van wat moeilijk met het blote oog te zien is ( zoals bijvoorbeeld de glasramen). Twee rondleidingen zijn beschikbaar : één van 30 minuten of één van 45 minuten, keus in 4 talen (Frans, Nederlands, Engels en Spaans), dit vereist het gebruik van een koptelefoon en geeft ook de mogelijkheid om de grote orgels te beluisteren.   De eerste reacties van toeristen waren zeer positief, zoals blijkt uit de ervaring van een Amerikaans echtpaar dat Brussel bezocht en de rondleiding beschreef als “zeer leerzaam” en hen in staat stelde “de Kathedraal echt te ontdekken!   Om deze rondleiding te ontdekken, ga je naar de kathedraal met je smartphone en je koptelefoon.

——-

Over de Kerkfabriek :

De Kerkfabriek van de Kathedraal Sint-Michiel en Sint-Goedele te Brussel is een openbare instelling waarvan het statuut is vastgelegd in een keizerlijk decreet van 30 december 1809 betreffende de kerkfabrieken (geregionaliseerd door een Brusselse ordonnantie van 19 februari 2004). Zij bestaat uit vrijwilligers en is verantwoordelijk voor het onderhoud en de instandhouding van de kathedraal, om de viering van de eredienst mogelijk te maken.

Over Neareo (Flagworlds bvba): 

Flagworlds helpt bedrijven en organisaties in de toeristische en erfgoedsector zich te digitalisen en biedt een breed gamma diensten aan. Via webapplicaties, QR-codes en interactieve info-palen biedt Flagworlds verschillende oplossingen, waarbij realiteit en digitaal worden gecombineerd, en creëert nieuwe rondleidingen voor bezoekers.  In 2020 won Flagworlds de prijs “Milieu en erfgoed” bij de Geochallenge (georganiseerd door de Waalse Overheidsdienst en “Digital Wallonia”) om het historisch erfgoed van de Maasvallei (Citadel van Namen, Kathedraal van Namen en Dinant) in de kijker te zetten.

Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en visit.brussels.