Selecteer een pagina

Verslag van de ARS IN CATHEDRALI Concerten 2021

Ex optimo organis– Het beste van het orgel

De editie van 2021 is, met enkele aanpassingen, deze die aanvankelijk gepland was voor 2020, die de 20e verjaardag van het Grenzing-orgel zou herdenken.

13/07/2021 20.00       “Bart Jacobs & Reitze Smits (NL) ORGANDUO 422play” W.A. Mozart, F. Mendelssohn, A. Bruckner, C. Debussy, M. Ravel

Het openingsconcert van het festival startte in een zowel vrolijke als virtuoze toon, twee kwaliteiten die de concerten op dinsdagavond in de kathedraal kenmerkten. De fijnzinnige  transcripties van de grote werken van het klassieke en romantische repertoire, spectaculair uitgevoerd met vier handen en vier voeten, waren een waar genot om te zien en te horen. De bis van het concert werd intieme uitgevoerd op het orgelpositief Collon, onder het grote orgel Grenzing. Een uitzonderlijk duo organisten zorgde voor een bijzondere avond !

27/07/2021 20.00       Bernard Foccroulle    L’Art de la Fugue  Die Kunst der Fuge J.S. Bach

Bernard Foccroulle koos voor één van de meest monumentale werken van het orgelrepertoire van Johann Sebastian Bach : Die Kunst der Fuge. Deze werd integraal uitgevoerd, met de bijzondere aandacht voor de groepering van een aantal fuga’s en contrapunten, prachtig uitgekiemde registraties en een uitgesproken ritmische precisie. Dit uitte zich in een bijzonder treffend moment tijdens het laatste onvoltooide contrapunt dat als zodanig werd gespeeld. Een versie waar velen van droomden! Het talrijke publiek was lovend over dit bijzonder concert, waar de organist het beste van zichzelf gaf.

3/08/2021 20.00         Svetlana Berezhnava (RU)    Organ Dancing          E. Grig Holberg, B. Bartok, J. Sibelius, J. Rodrigo Aranajues, A. Ponchielli, G. Faure, P. Tchaikovsky, G. Sviridov, A. Khatchaturian, A. Piazzolla

Dit concert werd geannuleerd wegens reisbeperkingen van de artieste omwille van de sanitaire regelgeving.

10/08/2021 20.00       Ludger Lohmann (DE)          Symphonic Chorales  Max Reger, Günter Raphael, Franz Liszt

 Tijdens het derde en langverwachte concert van Ludger Lohmann, klonken drie orgelwerken uit het 19e eeuwse Duitse repertoire waar deze organist meester van is. De solist speelde letterlijk met deze moeilijke orgelpartituren, maar steeds met verfijnd en expressief orgelspel. Het laatste werk van het programma, Liszt’s fantasie en fuga “Ad nos”, ontketende een groot applaus van het publiek.

17/08/2021 20.00       Olivier Latry (FR)      Récital d’Olivier Latry          Bach, Messiaen, Liszt/Saint-Saëns, Vierne, Saint-Saëns, Escaich, Latry

 De verwachtingen voor het concert van Olivier Latry de organist-titularis van Notre-Dame de Paris, waren ook zeer hoog gespannen. Hij bracht een eclectisch programma rond het thema van de Schepping, en een buitengewone improvisatie. Het vakmanschap van deze solist is oogverblindend : met het grootste gemak speelt hij van het ene genre en repertoire naar het andere. Dit, met een prachtig pallet aan kleur en registratie, dat bijzonder klonk in de ‘Carnaval des Animaux’ van Saint-Saëns, een transcriptie voor orgel gemaakt zijn echtgenote, de organiste Shing-Young Lee. Een improvisatie op het Salve Regina sloot dit  fenomenale recital af.

24/08/2021 20.00       Matteo Imbruno (IT)  Een barokke reis door Europa           W. Byrd, N. Bruhns, J.P. Sweelinck, P. Bruna, J.S. Bach, A. Vivaldi, M. Marais

Na het concert van de organist-titularis van Notre-Dame de Paris, was het de beurt aan de organist-titularis van de Oude Kerk van Amsterdam. De van oorsprong Italiaanse organist Matteo Imbruno is één van de meest kleurrijke organisten van Nederland. Hij bracht een programma met Europese orgelmuziek, beginnende in de 16e eeuw en eindigend in de vroege 18e eeuw. De grote variatie aan stijlen, en de kleurrijke registraties van het Grenzing-orgel maakte dit concert tot een luisterrijke gebeurtenis. Na het minutenlange applaus veroverde Imbruno in een bisnummer ieders hart met het prachtige koraal ’Vater unser in Himmelreich’ van Georg Böhm.

31/08/2021 20.00       “Xavier Deprez & BachPlus” Handel organ concertos and Bach orchestral suite

 Tijdens het slotconcert van het festival brachtten het ensemble BachPlus en organist Xavier Deprez, een programma van barokmuziek van Bach en Händel. Hiermee streefden zij ernaar om een zo groot mogelijk publiek tegemoet te komen, waarbij BachPlus in dialoog ging met de organist aan het Grenzing-orgel bovenaan. Een dubbele audiovisuele connectie zorgde voor een perfecte coördinatie tussen de artiesten. Vreugde en virtuositeit maar ook intieme momenten, zowel door het orgel als door het orkest kenmerkten deze feestelijke avond. Een transcriptie voor orgel van een suite in g- klein van Händel opende dit concert. De drie daaropvolgende orgelconcerto’s van Händel lieten het brede kleurenpalet van het Grenzing-orgel horen, in perfecte balans met het orkest. Xavier Deprez improviseerde de cadenzen in elk van de concerto’s volgens de baroktraditie, waardoor deze eeuwenoude concerto’s van het barokrepertoire een Belgisch en eigentijds tintje genoten. Het ensemble BachPlus voerde JS Bach’s orkestsuite BWV 1068 uit, met de beroemde Aria, die het talent van de eerste viool van het ensemble deed ontdekken. Een excellente finale van het festival, dat door een talrijk opgekomen publiek werd afgesloten met een daverend applaus.