Selecteer een pagina

« CONCERTEN VAN DE KATHEDRAAL »

Orgel – Koor – Koperblazers – Strijkers

Concertprogramma met orgel elke dinsdagavond van 16 juli tot maandag 26 augustus 2024

*

Zoals elke zomer biedt “Ars in Cathedrali” zijn orgelfestival aan in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel,elke dinsdagavond om 20 uur, van 16 juli tot 20 augustus en op maandagavond 26 augustus.
Het programma, samengesteld door de artistieke directeuren van het Festival, Xavier Deprez en Bart Jacobs, de twee titulaire organisten van de kathedraal, zit vol beloften en verrassingen.

 

Van de Engelse orgelconcerten van “Mister Händel” tot de “Heroic Sounds” van de Belgische koperblazers die het orgel begeleiden, het programma van dit festival in 2024 zal achtereenvolgens het orgel, getint met romantiek,
 een spiegel en vervolgens een orkest zien voordat het ons enthousiast meeneemt op een vuurdans.

 

De uitvinding van Händel – Achttiende-eeuwse Engelse orgelconcerten

De orgelconcerten van Georg Friederik Händel waren in de achttiende eeuw razend populair. Ze werden voor het eerst uitgevoerd in 1735 tijdens uitvoeringen van zijn grote oratoria in Londense concertzalen tot grote vreugde van het publiek. De virtuoze orgelpartij werd zeker gespeeld door “Mr. Händel” zelf, die ook een uitstekend organist was. Hij werd de uitvinder van muziek voor orgel en orkest solo, en inspireerde ook andere componisten. In dit concert hoort u enkele van deze prachtige Engelse orgelconcerten uit de achttiende eeuw, geschreven door Händel zelf en andere componisten die door hem zijn beïnvloed. Organist Bart Jacobs en Les Muffatti, bekend van hun interpretaties van de orgelconcerten van J.S. Bach, gaan een nieuw avontuur aan in deze lichte, speelse en virtuoze dialoog tussen orgel en barokorkest.

Kathedraalkoor Hasselt, o.l.v. Ludo Clasen, Johann Hermans, orgel – Spirituele muziek voor koor en orgel (Romantisch en 21ste eeuw). Werken van J. Rheinberger, C. V. Stanford, F. Mendelssohn, F. Peeters, L. Claesen.

Koormuziek en orgel zijn verenigd door een lange traditie van muziek van grote schoonheid en complexiteit, vooral in het romantische repertoire en in de huidige tijd. Een van de beste Belgische koren, het koor van de kathedraal van Hasselt onder leiding van Ludo Claesen, zal afwisselen met de organist van dezelfde kathedraal en organist van de stad Hasselt, Johan Hermans, die uiteraard solostukken zal spelen.

Karol Mossakowski (FR) – Spiegels.

Werken van J. S. Bach, W. A. Mozart, F. Mendelssohn, R. Schumann

Het programma van dit concert brengt werken van Johann Sebastian Bach samen met componisten die hij diepgaand heeft beïnvloed, van de klassieke periode tot de romantiek. Tussen elk werk improviseert Karol Mossakowski een intermezzo om ons van het ene klankuniversum naar het andere te brengen met behulp van de muzikale elementen van de geschreven werken, en van dit concert een geluidscontinuüm te maken.

Megumi Tokuoka & Jean-Philippe Merckaert – Wanneer het orgel een orkest wordt.

Werken van M. Ravel, A. Huybrechts, P. Dukas, A. Nishimura, C. Debussy

Drie meesterwerken van de Franse muziek, ontleend aan het orkestrepertoire en gespeeld door 4 handen en 4 voeten, dialogeren met de partituren van de Belgische componist Huybrechts en de Japanse componist Nishimura, minder bekend maar zeer origineel en gedurfd. Het is het duo gevormd door Megumi Tokuoka, Japanse organist 1e prijs op de Schnitgerwedstrijd (D), en Jean-Philippe Merckaert, geboren in Bergen en organist van het Nasunogahara Philharmonic (prefectuur Tochigi) en het Metropolitan Theatre van Tokio, die van het Grenzing-orgel een symfonieorkest zullen maken.

Laurens De Man (NL) – De magie van vuur

Werken van M. Duruflé, I. Stravinsky, M. de Falla, J. Alain, J. S. Bach

Vuur, een voorouderlijk mysterie, heeft de mensheid altijd gefascineerd. In dit concert resoneert vuur als een positieve kracht, als een bedreiging, als een dans, als een vogel en als een symbool van het enthousiasme van Pinksteren. Deze magie van vuur wordt aangestoken door de Nederlandse organist Laurens De Man, winnaar van tal van internationale concoursen, en docent orgel aan het Utrechts Conservatorium.

Maandag 26 augustus: Xavier Deprez, orgel & Belgian Brass Socks – Heroïc sounds> Manu Mellaerts & Steven Devolder, trompet, Jan Smets, trombone, Rik Vercruysse, Hoorn-Cor, Stephan Vanaenrode, tuba. Werken van C. Franck, V. Ewald, X. Deprez

Deze vijf gerenommeerde Belgische musici vormen de basis van het Belgian Brass Ensemble, dat wereldwijd bekend staat als een toonaangevend koperensemble. Belgian Brass werd opgericht onder invloed van de koperinstrumenten van de Belgische Opera en de Munt. Sinds 2003 staan ze op internationale podia over de hele wereld en worden ze veel gevraagd voor masterclasses. Dankzij hun symfonische opleiding is hun repertoire natuurlijk uitgebreid, van barok tot pop.

Met Xavier Deprez op het orgel spelen ze een uniek programma met originele stukken en transcripties, alsook een wereldpremière van Xavier Deprez.